IOT en cloud? Het draait om vragen en luisteren

Wat is de belangrijkste eigenschap voor een toekomst waarin Internet of Things en datacenters een hoofdrol gaan spelen? De gave om te kunnen luisteren. Wat kan technologie doen zodat een klantorganisatie efficiënter opereert of meer omzet realiseert? Wie de beste vragen stelt, creëert het beste antwoord. Wer fragt, der führt.

Waar zit de toegevoegde waarde van een IOT-toepassing? Dit is een van de meest relevante vragen als je het hebt over het internet der dingen. De praktijk heeft bewezen dat die waarde op dit moment niet zozeer ligt bij het sneller bij elkaar zoeken van losse sokken voor in de was of de koelkast automatisch aanvullen. Tal van toepassingen laten zien dat deze eerder in de logistiek en de industrie te vinden zijn. Zo heeft Vopak op zijn Amerikaanse terminalvestiging in Georgia het elektriciteitsgebruik van pompen en verwarmingssystemen in de opslagtanks met een kwart weten te verminderen door ze slim te maken. Nutsbedrijven zijn in staat om verstoringen in transformatoren veel sneller op te sporen en te verhelpen.

Door de opkomst IOT en cloud is er een enorme beweging op gang gekomen op de markt, waarna er grote datacenters zijn gebouwd om alle gegevens op te kunnen slaan. In het grote IT-speelveld stel ik die datacenters en al hun IT-infrastructuur voor aan de aan de linkerkant van het spectrum. Geheel aan de andere kant van het spectrum bevinden zich de sensoren en tal van IOT-toepassingen die applicaties verrijken met data uit deze sensoren. Momenteel veel toegepast in industrie en logistiek, maar de komende jaren gaat deze technologie ook nieuwe businessmodellen mogelijk maken.

Miljoenen consumenten

Elk apparaatje krijgt een chip. In de nieuwste voorspellingen van Cisco gaan we in 2021 naar 3,5 networked devices per wereldburger. Vorig jaar waren dat er nog 2,3. Om dit in een markt met miljoenen consumenten toe te passen heb je speciale netwerken nodig en heel wat datacenters. Want straks rijd je in Doetinchem of Zeewolde en daar weet de straatverlichting dat je eraan komt en springen de lichten aan. IOT zorgt ervoor dat de voorkeuren van miljoenen consumenten gekend zijn. Hij laat je wellicht 2 cent afrekenen, want voor niets gaat de zon op, en het biedt je beveiliging en informatie die op dat moment net even van toegevoegde waarde is. Aan die ‘rechterkant’ gaat de wereld zich om jou vormen, jou helpen om beter te functioneren. Allemaal mogelijk gemaakt door IOT. De wereld om een consument gaat functioneren en voelen als een Personal Assistant.

Mastodonten

Nu weer even terug naar de datacenters, links. Daar draaien de applicaties, de software-lagen, die bewerkingen op de data uitvoeren en ervoor zorgen dat informatie terugvloeit naar een toepassing in de buurt van een consument. Precies in het midden van die twee mastodonten bevindt zich de wereld van de klanten – die gebruikt maken van IT – en de leveranciers. De mate waarin je als adviesbureau en leverancier in staat bent om het ecosysteem daar, in het midden van IT-spectrum, goed te organiseren is voor een groot deel bepalend voor je succes. Heb je geen visie op de toegevoegde waarde, dan ben je out of business.

Die toegevoegde waarde is groot. In die interactie tussen klantorganisatie en leverancier gaat het vaak mis zeker op het vlak van IOT. Waarom? Veel bedrijven zijn onvoldoende op de hoogte van wat de business van een specifieke klant is. De leverancier wil vooral een product of dienst verkopen. Terwijl de sleutel ligt bij het aanboren van de toegevoegde waarde van deze technologie. Hier moet je voor doorvragen en luisteren.

Ik zou nog verder willen gaan. Het gaat er niet alleen om dat je weet wat de klant nodig heeft en dat je weet welke leverancier(s) welke diensten heeft, waardoor je echt als een gids kunt fungeren. Het gaat erom dat je die twee kunt samenbrengen. Daar zit de echte kracht. En dan is de kwaliteit van vragen en het luisteren veel belangrijker dan zelf het woord voeren. Als jij begrijpt waar die twee samen het verschil maken en wat ze bij elkaar brengt, dan zit je op goud. Ik zeg; Wer fragt, der führt! Ik kom graag luisteren.