Het was weer zo’n avond..

Het was weer zo’n avond die mij nog lang zal heugen. Schilder Henk Helmantel (1945) die een verrassende inkijk geeft in zijn werk en leven. Inspirerend als kunstenaar en ondernemer. Hij sprak tijdens de bijeenkomst van De Bedrijvensociëteit A37. Nog altijd vitaal en met een verbluffend fijne motoriek is hij een van de beste Nederlandse schilders van onze tijd. Iconische schilderijen met een ziel, die blijven verrassen en waar je naar blijft kijken. Als ondernemer heeft hij een grote eigen collectie waarmee hij exposeert over de hele wereld. Op dit moment zelfs in het Chimei Museum in Taiwan, waar 86 werken van hem zijn te zien.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is 20180827-helmantel-1.jpg

De inleiding van de bijeenkomst werd gedaan Harry Tupan, Directeur van het Drents Museum. Hij kent Helmantel al lang en hebben een bijzondere band opgebouwd. Legendarisch zijn de verhalen over hoe Helmantel nog steeds op zijn Zündapp door het land reist voor zijn werk. Tupan gaf een kunsthistorisch betoog dat recht deed aan de meesterlijke kwaliteiten van Helmantel. Ook ging hij in op het eigentijdse karakter van het werk van Helmantel aan de hand van zijn schilderijen. Daarmee gaf hij een unieke blik en analyse die als toehoorder en kijker tot bewondering leidde.

Helmantel zelf sprak lang over zijn werk. Met humor, passie en bijzondere aandacht voor de kracht van eenvoud, toonde hij zijn schilderijen. Een inspirerend en indrukwekkend verhaal voor elke ondernemer en bestuurder in de zaal. Helmantel kun je rustig omschrijven als onafhankelijk denker en vrijheidsstrijder, met een bijzonder talent en ijzeren discipline. Over zijn leven, zijn talent en ervaringen zei hij; “het beste in je leven krijg je cadeau”. Stof tot nadenken.

Helmantel spoorde zijn publiek aan tot kritische vragen. Moeiteloos speelde hij in op de nieuwsgierigheid van de zaal. Hij liet zijn publiek in verwondering achter.

Het was weer zo’n avond! Heel speciaal…

Dit artikel verscheen eerder op de LinkedIn-pagina van de BedrijvenSociëteit A37