8 trends die je weer even aan het denken zetten.

Al langere tijd volg ik de Corporate Rebels. Een boeiend platform waarbij de oprichters, Joost en Pim, zich tot doel hebben gesteld om de wereldwijd de meest inspirerende organisaties te bezoeken. Hun missie; werk leuker maken! Ze hebben een indrukwekkende Bucket List gemaakt van leiders en organisaties die ze willen bezoeken of al bezocht hebben. 100+ interviews over de hele wereld. Korte verhalen van vernieuwers die inspiratie geven. Het is zeer de moeite waard om eens te lezen en te bepalen waarmee je zelf aan de slag kunt.

Inmiddels zijn ze zover om een boek uit te gaan geven. Deze trailer is daar de aankondiging van. Inmiddels hebben ze ook 8 duidelijke trends die zij zien bij de vooruitstrevende bedrijven. Die vind je hier.  

Van Winst naar ………..het Waarom en Waarden;

Van Hiërarchie naar…………….Netwerken van teams;

Van Directief leiderschap naar …………….Ondersteunend leiderschap;

Van plannen en voorspellen naar …………….Experimenteren en eigen maken;

Van regels en controle naar …………. Vrijheid en vertrouwen;

Van centrale leiding naar ……….. Decentraal beslissen;

Van geheim naar ………………. Radicaal transparant;

Van functieomschrijving naar ……..Talent en ontwikkeling;

Bron: Website Corporate Rebels

In onze opdrachten bij organisaties waar ik over de vloer kom mag ik vaak vernieuwing en verbetering initiëren. Een paar zaken vallen echt op. Men lijkt vaak vergeten waar men echt goed in is. Of sterker, men ziet het niet meer als onderscheidend vermogen. Regelmatig leidt dit tot een beperkt zicht op nieuwe business of meer toegevoegde waarde. Klanten draaien al lang mee en ervaren de relatie als goed, maar niet meer verrassend of zelfs vernieuwend. Typisch klanten die zomaar kunnen verdwijnen. Opletten dus!

Ook lijkt het lastig geworden om veranderingen te realiseren. Ingesleten werkwijzen, vastgeroeste patronen rondom projecten. Geen cultuur om elkaar te steunen en elkaar uit te dagen om met vernieuwingen te komen. Zolang de bestaande business werkt is men tevreden. Toch is er goed nieuws. Het is meestal de bestuurder of ondernemer die wel graag verder wil, die de mogelijkheden ziet van zaken anders aanpakken. Vaak ook bevlogen mensen die niets liever willen dan vooruit. En dat is voor iedereen goed.

In de lijst van Corporate Rebels zou ik graag “gebruik van nieuwe technologie” willen zien. Wellicht is het de drager van alle trends. Toch denk ik dat veel mensen hun talent vooral in vrijheid en betrokkenheid willen inzetten. Dan is het ook cruciaal dat je ook op het gebied van technologie een echt inspirerende omgeving wilt zijn.

Tijd om eens lekker de mouwen op te stropen en wel aan de slag te gaan met vernieuwing. Want de trends van hierboven zijn echt van invloed. Zet vooral ook het huidige potentieel van je organisatie goed in. Medewerkers willen graag veranderen, maar hebben ook behoefte aan een betrouwbare werkomgeving, waarin ze worden gesteund, gehoord en zich kunnen ontwikkelen. Daar kan de leider zich in onderscheiden. Lees nog eens door de 8 trends van hierboven, die je weer even aan het denken zetten. Waarschijnlijk zijn er een aantal die voor jou van toepassing zijn, maar ook vast een paar die nog kunnen worden aangescherpt. Wellicht wordt je nog eens benaderd door de Corporate Rebels om je te interviewen. Mag ik er dan bij zijn? Boeiend!

Martin Schoonheim

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: